Encore! Music Production - Maria Robertson

Om Maria Robertson

Maria Robertson är utbildad cembalist (med ped.spec) på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, med solistexamen 1984. Högre solistutbildning och uppförandepraxis (3 års heltidsstudier) vid Sweelinck konservatoriet i Amsterdam för Ton Koopman och Gustav Leonhardt.

Maria R är för övrigt den enda svenska kvinnliga elev genom tiderna (i en internationellt exklusiv elevskara -då G. L tog max 4 elever/år – och namnkunnig lista över hans tidigare elever, från 1957-1997) – som studerat för maestro G.Leonhardt vid Sweelinck konservatoriet!

Cembalo-soloprogram 2012 i Stockholm Early Music Festival (SEMF) vid Leonhardts bortgång med programmet ”Gustav Leonhardt-In Memoriam”, tillsammans med nordiska cembalisterna Ketil Haugsand, och Tilman Skowroneck.

Vid sidan av cembalostudierna i Amsterdam bedrevs orgelstudier för bl a Bernhard Winsemius i Amsterdam och Hans Fagius och Ulf Wesslén i Stockholm. Organist och kantorsexamen 1982 i Uppsala, och kyrkokantorsexamen 1989 i Stockholm.

Maria Robertson har varit flitigt engagerad som cembalist och även som ackompanjatör och kammarmusiker, alltifrån kyrkor (körackompanjemang) till orkestrar på frilansbasis. Orkestersamarbeten bl a SNYKO (b l a debutkonserten i New York 1988) och Drottningholms barockensemble 2008. Hon har spelat in tysk och svensk cembalomusik för Israeliska radion (IBA), framträtt med soloaftnar internationellt med verk som J.S.Bachs ”Goldbergvariationer” i Jerusalem/Israel, samt andra soloprogram för cembalo i Schweiz, Holland mfl länder. Hon har även framträtt som solist i J.S.Bachs d-moll konsert tillsammans med Uppsala kammarsolister, samt medverkat som cembalist i SVT Dramas uppsättning av W.Shakespeares ”Trettondagsafton” (1998) med bl a Tommy Körberg och Claes Malmberg i rollerna.

2010-2011 skapade hon i samarbete med Carola Häggqvist och Ingemar Åberg en powerballad ”Wings of compassion” utifrån en originalmelodi/refräng och text av Maria R- som senare (1 maj 2013) framförts av Carola Häggqvist i TV4 ”Humorgalan” för att stödja UNICEFs arbete för barn i alla länder, och i september 2013; blev balladen ”Wings of compassion” framförd av Carola tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen (utsåld konsertsal!) i Carolas 30-års jubileumskonsert som artist. Dir: A.Berglund. Arr för orkester: C-J.Ankarblom.

Under 2004-2009 rönte hennes barockensemble ”Barocka Damer” stor framgång med sitt kritikerrosade program ”Baroque Catwalk”, som i likhet med det nu aktuella programmet ”Vilka kvinnor!”- med sopranen/violinisten Susanne Francett, Maria R, piano, särskilt belyser kvinnors skapande och livsvillkor genom tiderna. ”Vilka kvinnor!” var aktuellt från och med sommarsäsongen 2012, till hösten 2014.

Hon är för närvarande verksam som cembalist i Ensemble Pastime sedan 2009. Och är sedan 2016 verksam som cembalist tillsammans med violinisten Semmy Stahlhammer i ett J.S.Bach program med violin & cembalosonater som fått strålande recensioner. Läs mer om dessa ensembler/program under fliken ”Produktioner”, samt fliken ”Lyssna & pressröster” samt konsert-kalendarium under fliken ”Aktuellt”

Arrangör/kompositör:

Encore! Music Production startade 1996 i samband med en CD-produktion
”I din öppna famn” på Viva records. (Vivad 151) Flera arrangemang av psalmer och lovsånger för sång/kör och stråkorkester, eller mindre format skapades av Maria Robertson, och varvades med rent klassiska verk av J.S.Bach, W.A.Mozart mfl.
Arrangemangen på denna cd av M.Robertson går att köpa av Encore! Music Production. Se mer om fler arrangemang och kompositioner, samt 2 st barnkörs-musikaler under fliken ” Noter.”

Övrig utbildning

Körledarskap och körledning/dirigering olika stadier/åldersgrupper på Sköndalsinstitutet
Ledarutbildning för projekt och arbetsgrupper (15 hp) Lärarhögskolan i Sthlm 2008 (VG)
Poppius grundläggande journalistutbildning (2005)
Poppius InDesign/tidningsredigeringskurs (2011)
Sibelius notskrivning- Musikskolan.se (2010 och 2013)
Kurser i sångmetodik, samt sångkursen (grundkurs) i Anti-aging för sångrösten med E. Bengtson-Optiz, 2016.